Tandkräm och fonder

Jag har länge irriterat mig på kosmetikabolagens reklamer med nya “formulas” för bättre hårvårld eller mot rynkor. Härom veckan retade jag min sambo som undrade varför jag köpt olika sorters tandkräm. En var för Caries control, en för Whitening och ytterligare en mot något annat oönskat som jag inte minns. Jag retade henne för att hon går på reklambudskapet. Själv betraktar jag det som tre olika förpackningar med i princip tre olika smaker och färgämnen. Kanske skiljer det sig mer men i princip har jag svårt att tro att man sköper caries control för att man anser att det är viktigare att skydda sig mot karies en att ha vita tänder. I praktiken tar man en tandkräm som man tror inte smakar dåligt och eventuellt är prisvärd.

Nu visar det sig att våra bankers fondbolag gör precis som kosmetika industrin och tandkrämsindustrin. Jag har sparat i fonder under många år och då har jag försökt välja miljö och etikfonder. Svenska Dagbladet har nu avslöjat att i princip samtliga dessa fonder har innehav i oljesandsutvinning. Det är enligt Greenpeace en av dom mest miljöpåfrestande sätten att utvinna olja som vi känner till. Jag trodde i min enfald att en investering i en etisk miljöfond skulle hålla mina pengar borta från oljeindustrin. Fondbolagen har helt enkelt valt att skapa olika glättade förpackningar på sina produkter och hoppas attrahera olika kundsegment precis som kosmetikaindustrin (och all annan industri nuförtiden).

Personligen blir jag ledsen och besviken. Någonstans kände jag att man kan ställa högre krav på ett fondbolag än på en tandkrämstillverkare. Vad kommer här näst? Kyrkan investerar i tobak och håller på med barnporr?

  • Share/Bookmark

Leave a Reply